Energidirektörens emeritus tankeförsök

Badgäster på Öckerö klagar till kommunen på att det är för lite vatten i havet och kräver att Öckerö kommun vidtar åtgärder, enligt Svt Nyheter.

 

Påminner mig om när jag som sommararbetande reseledare i början på 70-talet mötte amerikanska midnattssolsturister på Kiruna flygplats och med buss tog dem till Nordkapklippan.

 

Vid insikten att midnattssolen i Nordkap var samma sol som de hade hemma i Florida krävde de pengarna tillbak.

Hälften av väljarna anser att miljöpartiet är hemskt. Vid miljöpartiets kongress i Västerås tar det tidigare utrikesspråkröret Valter Mutt det hela med ro.

 

Att hälften av väljarna tycker att partiet är hemskt beror på att partiet fått igenom en hel del, konstaterar han. ”Flygskatten har till exempel retat upp stora delar av en bortskämd medelklass med expansiva flygvanor. Det kan vi vara stolta över...”

 

Miljöpartiets flygresor har fördubblats sedan valet 2014. Den bortskämda medelklassen ska inte flyga, men miljöpartiet flyger mer än någonsin för att i alla sammanhang arbeta för att försvåra för den bortskämda medelklassen att flyga.

 

För att inte tala om hur praktiskt det är att på skattebetalarnas bekostnad flyga hem på fredag eftermiddag.

 

Likt kung Gustav V, som vid riksdagens högtidliga öppnande 1934 frågade efter sin uniformshatt och upplystes om att han just avskaffat den, konstaterade att ”det gällde inte mig”, är miljöpartiets syn att minskat flygande krävs av en bortskämd medelklass men inte av en välgödd politikerklass i miljöpartiet.

 

Lätt att förstå varför halva befolkningen redan nu inser att miljöpartiet är hemskt. Fortsättningen är hoppfull.

 

Trump har surnat till. Det blir inget toppmöte med Nordkoreas ledare. Tack och lov nu en före detta kandidat till Nobels fredspris.

 

Allt är dock inte dystert. Två stort uppslagna inslag i dag är att socialdemokraterna backar med urusla opinionssiffror, illustrerat i Svt Aktuellt med ett förstamaj-tåg som går baklänges, och i TV 4 Nyheterna med rapporteringen att mer än hälften av väljarna ogillar miljöpartiet.

 

Onekligen uppiggande. Återstår att se en Allians, som efter stroken decemberöverenskommelsen, tillfrisknar och visar att den vill och kan regera.

 

”Man tar seden dit man kommer”. Ebba Busch Thor, kristdemokraternas partiledare, är välgörande tydlig i sitt ”Tal till nationen” i Svt 1 i kväll.

 

Kristdemokraterna säger nej till böneutrop. Den som sökt sig till Sverige måste anstränga sig att bli svensk. Parallellsamhällen kan inte accepteras.

 

Tyvärr hemfaller hon till politikernas standardllösning på problem; ”Vi satsar mer”. Att hälla mer skattepengar på ineffektiva verksamheter löser inte problemen.

I valtider är pensionerna aktuella. Kritiken mot de låga pensionsnivåerna tilltar och krav på förändringar blir fler.

 

Att förlita sig enbart på den allmänna pensionen när man slutar arbeta leder för alltför många till kraftigt sänkt levnadsstandard. Många har tack och lov tjänstepension, som förbättrar situationen.

 

För ett drägligt liv efter de yrkesverksamma åren är det viktigt att ha ett privat pensionssparande. Regeringar av skiftande färg har sedan 90-talet successivt tagit bort incitamenten till privat pensionssparande för att slutligen helt avskaffa dem.

 

Hur tänker regeringarna? Den allmänna pensionen är otillräcklig och i många fall oanständigt låg. Tjänstepensionen omfattar inte alla. Privat pensionssparande motarbetas. Hur ska vi då få ihop det?