Energidirektörens emeritus tankeförsök

En av den klassiska musikens mest kända och spelade verk, Beethovens c-mollsymfoni nr 5, opus 67, ”Ödessymfonin” med de berömda första fyra noterna, analyseras och framförs i Svt 2 i kväll.

 

John Eliot Gardiner, en av nutidens kända maestros, gör en helt fascinerande analys. Hedersgöteborgaren Gustavo Dudamel leder (utantill) Simon Bolivar-orkestern i Barcelona i ett imponerande framförande av symfonin.

 

Statstelevisionen lyckas emellanåt förgylla oss gamlingars karantän.

Var och en som kommer till vårt land och försörjer sig med eget arbete är välkommen.

 

Partiledardebatten i Svt är belysande. Arbetsrätten, som kan leda till regeringskris, försöker statsminister Löfven (S) undvika att ta ställning till. Hur han än gör riskerar han misstroendeförklaring.

 

Invandring och integration blir en verklighetsfrånvänd debatt. Per Bolund (MP) rättfärdigar en ansvarslös invandring. Jimmie Åkesson (SD) framför kritik mot regeringens hantering av kriminalitet, trångboddhet, usla skolresultat och parallella rättsväsenden. Allt uppenbart för de flesta utom statsministern, som ännu inte haft tid att gå till optikern för att kunna se det komma.

 

Politiken får nog inse att tålamodet tryter. Detta slutar illa.

Den klassiska föreställningen på Metropolitan av ”Regementets dotter” från 1840 av Gaetano Donizetti spelades in 2008. Statstelevisionen levererar ibland något sevärt. Natalie Dessay och Juan Diego Lopèz (fem höga c och ett dess!) i huvudrollerna.

 

En lördagkväll med kvalitet. När man inte kan uppleva opera live är en föreställning som denna trots allt en kompensation.

 

Pandemins tristess för oss gamlingar uppvägs någon gång av statstelevisionen. Opera på plats längtar vi efter.

Nobels fredspris går till FN:s livsmedelsprogram, World Food Programme. Ett synnerligen välförtjänt pris.

 

Det är en lättnad att fredspriskommittéen i Oslo inte föll till föga för, huvudsakligen mer, eller mindre stolliga förslag. Greta Thunberg eller Donald Trump? Man tar sig för pannan men gläder sig åt att förnuftet trots allt segrade denna gång.

 

Vad framtiden bär i sitt sköte återstår att se. Det politiskt korrekta kan undanröja det bästa av förnuft.

Pingstkyrkan går väl under falskt namn?

 

Svt rapporterar om de sexuella förhållandena inom pingstkyrkan. Män utnyttjar sin position till sex med unga kvinnor. Kristi brud, i väntan på Jesus, håller sig med bifirmor.

 

Hingstkyrkan vore väl den korrekta benämningen? Vore man betydligt yngre kunde man kanske till och med bli pingstvän. O, salighetens höjd!

 

Vilka drifter kan leda till fromhet? Knytby visar på en av dem.