Energidirektörens emeritus tankeförsök

Miljöminister Per Bolund (MP) skämmer åter igen ut sig. Han kallar Jimmie Åkesson för blåbrun, underförstått nazist.

 

Inte förvånande. Bolund har väl aldrig kännetecknats av omdöme, lika litet som hans språkrörskollega Stenevi, som förringar klankriminaliteten i våra ghetton och jämför dem med hennes familjesammanhållning. Man tar sig för pannan. Vilken verklighetsuppfattning!

 

Två miljöpartistiska statsråd slungar beskyllningar om fascism och nazism mot dem som de ogillar. Själva tillhör de brunsmeten.

 

Veterligen har Sverige bara haft ett fascistikt statsråd, Mehmed Kaplan, miljöpartiet, i Löfvens (S) första regering.

 

Nu senast vill ett trettiotal miljöpartister i en motion till partistämman tvinga statstelevisionen att under 15 minuter varje kväll sända partiets propaganda.

 

 

Påminner det om totalitära system? Om fascism?

 

Statstelevisionen lyckas någon gång leverera för skattemedlen. En helkväll med Tjajkovskij i Svt 2.

 

Först sjätte symfonin från den hyllade konserten med Berliner Philharmoniker och Herbert von Karajan från 1974, i en restaurerad teveversion.

 

Sedan operan Eugen Onegin med vår svenska världsbaryton Peter Mattei i en inspelning från Metropolitan 2017.

 

En musikalisk höjdare.

Sverige har elöverskott och exporterar. Sverige har har inget problem med elförsörjningen. Påstår energiminister Anders Ygeman (S). I Skåne betalar nu hushållen fyra kronor per kilowattimme, tio gånger mer än de betalade innan miljöpartiet bestämde.

 

Regeringens ”hållbara ”energipolitik gör att el produceras med fossil olja i Karlshamn. Inte beroende på effektbrist, utan på att regeringens energipolitik gör det lönsamt.

 

Det är vad energiminister Anders Ygeman (S) och miljöminister Per Bolund (MP) kallar för förnybar hållbar elförsörjning.

 

Man tar sig för pannan. Varför övergav socialdemokratrena förnuftet? Varför låter socialdemokraterna låta stollarna i miljöpartiet plundra hushållen?

Efter valet 2018 framträdde i Uddevalla kvinnor från den nya samverkansmajoritetens partier och förkunnade att nu skulle gubbaväldet brytas. Om det väldet skulle ersättas av ett gummavälde framgick inte tydligt.

 

Fem av kommunens nämnder fick två kvinnor som ordföranden. Efter samverkansmajoritetens sammanbrott 2020 bröts gubbaväldet genom att två kvinnliga ordföranden ersattes av en.

 

Tidningen Bohusläningen, i sin vanliga enfald, har mätt antalet inlägg i kommunfullmäktige som ett mått på politiskt inflytande. Kvinnornas andel av ledamöterna är knappt hälften och andelen inlägg i debatterna mindre än en tredjedel.

 

Upprörande? Inte nödvändigtvis. Inget hindrar kvinnor, eller vilken annan ledamot som helst, från att engagera sig i debatterna. Det kan ju vara så att det inte är antalet inlägg utan saken som är viktigare.

 

Det finns manliga ledamöter som går upp i talarstolen sju gånger (!) för att säga samma sak. Jag räknade. Det påverkade inte beslutet.

 

En viktigare insats gubbaväldets brytare kan göra är att inte smita när det hettar till och låta gubbarna ta striden. Tyvärr gör hon det. Inte heller duger det att skylla på att tre av fyra fullmäktigeledamöter i det egna partiet är män (från början två en kvinna avsade sig).

 

Våra gubbar talar bara när det gäller saken. Den från vårt parti som talar mest är en kvinna, vilket är naturligt, då hon är vice ordförande i kommunstyrelsen. Övertygande?

 

Bättre kan gummaväldet.

 

Vi sökte samverkan och samarbete men fick sammansvärjning och sammanbrott, skriver uddevallapartiet i lokaltidningen Bohusläningen.

 

Efter valet 2018 bildades en majoritet i Uddevalla bestående av sex partier, M, C, L, KD, MP och Uddevallapartiet. Uppdraget att som kommunstyrelsens ordförande leda majoriteten gick uddevallapartiet, som gått till val på kunna samarbeta med alla.

 

I själva verket kunde uddevallapartiet inte samarbeta med någon (MP undantaget). Efter ett och ett halvt år sprack majoriteten.

 

Uddevallapartiets förklaring om kausalitet är underhållande. Uddevallapartiet gick bakom ryggen på sina majoritetskompisar för sedan gjorde de inte som uddevallapartiet krävde.