Energidirektörens emeritus tankeförsök

Efter moderaternas katastrofval 2002 gjordes partiet om. De "Nya moderaterna" skapades i en hård utrensning av traditionella moderata värderingar, och Fredrik Reinfeldt blev moderaternas mest framgångsrika partiordförande någonsin. Statsminister i åtta år.

 

Efter valet 2014 kastade Reinfeldt in handduken och överlät städningen till Kinberg Batra. Den omöjliga uppgiften att hantera den verklighetsförnekelse, som gjort sverigedemokraterna till det tredje politiska blocket, kunde bara sluta på ett sätt.

 

Nu framträder moderaternas nye ordförande Ulf Kristersson som Reinfeldt efter valet 2002, fast tvärtom. Återgång till allt. Realism i synen på asyl- och migrationspolitiken, arbetsrätten, marginalskatterna och försvaret, för att nämna några exempel.

 

Omvärderingen av moderaternas åtta framgångsrika år är en oundviklig konsekvens av en förändrad omvärld. Moderaterna överlever inte fler pyrrhussegrar.

Thomas Bodström (S) blir inte landshövding i Stockholm. Regeringen drar tillbaka utnämningen sedan den blivit ohållbar på grund av Bodströms inblandning i pensionsbolagets Allras förskingring av pensionspengar.

 

Statsrådet Shekarabis (S) förklaring är underhållande. Utnämningen dras tillbaka på grund av kritik från personalen vid pensionsmyndigheten, andra partier och debattörer. Inte på grund av insikt om att den var fel.

 

Till slut tvingades Sveriges sämsta regering i modern tid böja sig. En "feministisk" regering kan inte sparka en borgerlig kvinna och försvara en socialdemokratisk man för samma tillkortakommanden. inte ens om mannen tillhör den socialdemokratiska adeln.

 

Statsminister Löfvens (S) försvar av Bodström ända till för några dagar sedan är ännu ett pinsamt exempel på regeringens oduglighet.

Av Sveriges feministiska regering får Ebba Lindsö sparken och Thomas Bodström utnämnd till landshövding. Lindsö var styrelseordförande i pensionsbolaget Allra under samma tid som Bodström var styrelseledamot. Allra misstänks ha förskingrat hundratals miljoner kronor av pensionsspararnas pengar.

 

Allras verkställande direktör har häktats, på sannolika skäl (den högre misstankegraden) misstänkt för trolöshet mot huvudman.

 

Lindsö fick gå som ordförande för sjätte AP-fonden. Bodström, tidigare (S)-minister och medlem av den socialdemokratiska aristokratin, blev utnämnd till landshövding i Stockholm.

 

Den feministiska socialdemokratiska regeringen sparkar Ebba Lindsö på grund av Allras förskingring av pensionspengar och utnämner Thomas Bodström till landshövding trots Allras förskingring av pensionspararnas pengar.

 

Socialdemokratin tar hand om de sina, även när det sker på pensionärernas bekostnad.

Historierevisionism kännetecknade Sovjetunionen. Efter hand som "sanningen" förändrades skrevs historien om. Utrensade personer och tankar försvann från texter och bilder.

 

Den svenska statstelevisionen rensar ut 25 år gamla avsnitt av serien "Bert" då det finns uttryck som i dag anses politiskt inkorrekta. Svenska bibliotek bränner böcker av Astrid Lindgren på grund av olämpliga uttryck skrivna för 70 år sedan.

 

Kultureliten hittar "rasistiska stereotyper" i äldre verk och förbehåller sig rätten att avgöra vad som får visas och läsas. Shakespeares 1500-tal och Piratens Bombi Bitt kan inte tillåtas utan måste nutidsrevideras.

 

Befolkningen tål tydligen inte att ta del av tidigare generationers värderingar. Historierevisionism i det politiskt korrekta samhället.

Förtroendet för partierna och partiledarna har sjunkit kraftigt, är den förklaring som opinionsinstitutet Novus ger till den senaste mätningen. Socialdemokraterna störst, sedan sverigedemokraterna. Miljöpartiet runt spärren, kristdemokraterna under.

 

En usel opposition får usla siffror. Politiken de tre senaste åren får underkänt. Hur kunde allianspartierna svika sina väljare i den omfattning de gjort? Decemberöverenskommelsen kan inte beskrivas som något annat än hjärnsläpp.

 

Nu är det ont om tid. Alliansens häpnadsväckande oduglighet riskerar att rädda en ännu odugligare regering. Att väljarna tappat förtroendet borde inte förvåna någon, utom möjligen spelteoretikerna på partikanslierna.