Energidirektörens emeritus tankeförsök

Ser i Svt Rapport att männen dominerar i talartid i Sveriges riksdag. Det ju inget som hindrar kvinnorna från att begära ordet och tala. En kvinnlig riksdagsledamot framkastar dock hypotesen att kvinnor får mera sagt med färre ord.

 

Se bara på vår Magnus Jacobsson (KD) från Uddevalla. Tio i topp i talartid. Ingen som känner Magnus är förvånad.

 

Bortförklaringsrådet, BRÅ, utsätts för stark kritik från forskare vid Linköpings universitet. BRÅ, en myndighet som ska ta fram kunskap om brottslighet och brottsbekämpning, ändrar i rapporter efter påtryckningar och lyfter i yttranden fram positiva förhållanden för att tillgodose politikens vilja.

 

Personer kallas upp till justitiedepartementet för att tillrättavisas. Påverkan sker genom nyckelpersoner och chefer på BRÅ.

 

Förvånad? Någon? Där fick sverigedemokraterna några tiondels procentenheter till.

 

I Sverige finns ju inte korruption.

FN:s chilenska klimattoppmöte i Madrid (sic!), slutade i något som närmast kan beskrivas som fiasko. Trots att Greta var där. Kanske berodde det på att Greta blev försenad under sin seglats över Atlanten. Vår Herre var tydligen kompledig, så han missade att fixa vindarna

Bostadsområdet Kronogården i Trollhättan har av skyddsombuden förklarats vara ett område som polis och räddningstjänst av arbetsmiljöhänsyn inte får beträda, enligt uppgift i Svt Rapport.

 

Polisen kanske kan få låna några stridsfordon 90 av försvarsmakten för att upprätthålla ordningen? Det var väl vad Leif Östling, Scanias förre vd konstaterade, Sverige står inför randen av ett inbördeskrig?

 

Det är inte okej. Vi har varit naiva. Vi såg det inte komma. Statsmannaord av statsminister Stefan Löfven (S). Vilka vi?

 

”Demokratin är hotad”, säger statsminister Stefan Löfven(s) i Svt Rapport. Hotet kommer från Sveriges riksdag. Regeringen saknar nämligen majoritet i riksdagen.

 

Löfvens upprördhet kommer från det faktum att hans regering tillkom, i enlighet med vår grundlag, genom att han inte fick en majoritet mot sig. Det betyder inte att han fick en majoritet med sig.

 

Nu ska regeringen regera utan riksdagsmajoritet. Demokratin är inte hotad av att riksdagsmajoriteten bestämmer. Det är tvärtom själva idéen med demokrati.

 

Socialdemokraternas, miljöpartiets, centerns och liberalernas försök att regera, inte bara utan riksdagsmajoritet utan även mot den, går inte bra.

 

Det är inget hot mot demokratin. Det är demokrati. Liberalerna, om något parti, borde förstå det.