Energidirektörens emeritus tankeförsök

Politiken blir allt mer förvirrande. I dagens Svenska Dagbladet läser jag en analys, skriven av Göran Eriksson, SvD:s politiske analytiker, om EU-valet.

 

Liberalerna, Sveriges EU-vänligaste parti, riskerar att bli utan plats i EU-parlamentet. Det skulle, enligt Eriksson, stärka Nyamko Sabunis kandidatur till partiledarposten efter Jan Björklund.

 

Med Sabuni som partiordförande skulle januariblåsningen försvagas och Stefan Löfvens (S) maktbas undergrävas.

 

Slutsatsen är att socialdemokrater kommer att taktikrösta på liberalerna för att liberalerna ska blir kvar i EU-parlamentet och de liberaler som inte vill ha Sabuni som partiordförande ska rösta på något annat parti.

 

Inte lätt att hänga med i den politiska karusellen. Tur att vi har rösthemlighet i. Sverige.

Om två veckor är det val till europaparlamentet. Opinionsundersökningar visar att liberalerna, Sveriges EU-vänligaste parti, riskerar att hamna under spärren och bli utan platser i EU-parlamentet.

 

Häpnadsväckande beskyllningar om diktatursympatier riktas från Federley (C) mot Skyttedal (KD). Ett riktigt ideologiskt och anständigt haveri. Så lågt har socialdemokraternas stödpartier sänkt sig.

 

Det finns ändå något positivt i denna förfärliga demagogi. Det blir lättare att veta vilka partier man inte kan rösta på.

SAS-piloternas strejk för högre lön och kortare arbetstid är absurd. En av de mest välavlönade chaufförerna med den kortaste arbetstiden på arbetsmarknaden kräver tolv gånger högre lönehöjning än vad industrins arbetare får.

 

Genomsnittslönen för en SAS-pilot är över 90 000 kronor i månaden. Dessutom kräver de att arbeta mindre. En vanlig anställd i Sverige har en årsarbetstid på cirka 220 dagar. SAS-piloterna arbetar 180. Nu kräver de kortare arbetstid.

 

Det finns inget skäl för staten att äga aktier i SAS. Sälj, eller låt piloterna driva bolaget i konkurs. Det finns många flygbolag, de flesta premiumbolag med betydligt bättre service.

 

Vem kommer att sakna de självgoda piloternas SAS? Jobbigt för övrig personal, men marknaden kommer att erbjuda dem jobb i seriösa flygbolag.

Den svenska politiska kartan har ritats om. Före valet 2018 var kristdemokraterna uträknade. Nu stiger de till himmelska höjder och kommer allt närmare sin skapare.

 

Centern och liberalerna fokuserade i valrörelsen på vad de inte ville. Utom att Ulf Kristersson var deras statsministerkandidat. Efter valet blev Stefan Löfvén deras statsministerkandidat, vilket överraskade många av deras väljare.

 

Ebba Bush Thor (KD) har blivit borgerlighetens fixstjärna, nya moderaterna blivit moderaterna, centern skyller på moderaterna för att centern blivit socialdemokrater light och liberalerna väljer ny partiledare på dagen 310 år efter katastrofen i Poltava.

 

Tänk hur det kan bli. Vem sade att politik är tråkigt?

En professor i pedagogik vid Örebro Universitet dömer ut förslaget om att införa skriftliga omdömen om ordning och uppförande i skolan. Det är tillräckligt skäl för att införa sådana.

 

Professorer och andra så kallade pedagogiska experter är de som kört den svenska skolan i diket. Flumskolans skapare.

 

Trots att Sverige är ett av de länder som satsar mest på skolan har professorerna i pedagogik sett till att studieresultaten är bland de sämsta. Så mycket för den expertisen.