Energidirektörens emeritus tankeförsök

I dessa flygskamens tider gäller det att åka tåg. Gjorde det idag för uppdrag i Stockholm för Källvikenstiftelsen. Filmproduktion och boksläpp.

 

1141 från Uddevalla C. Tåget gick inte från Uddevalla utan från Vänersborg. Västtrafiks ersättningsbuss avgår 1141, anländer Vänersborg C fyra minuter efter att Västtrafiks tåg avgått.

 

Ersättningsbuss tillbaka från Vänersborg till Öxnered för tåg till Göteborg C (många strandsatta passagerare missade den möjligheten då Västtrafiks representant i Vänersborg inget visste). Första möjliga tåg från Göteborg fullbokat, andra tåget finns enstaka platser.

 

Anländer Stockholm 1840.

 

Sju timmar för att med ”tåg” ta sig från Uddevalla till Stockholm. Självklart tar man inte flyget från Malöga, för då får man ju bara resa i knappa tre timmar från centrum till centrum. Knappast valuta för pengarna.

Kristdemokraterna använder låtsaspengar i sin budget, skriver Dagens Industri.

 

Till och med i regeringens budgetproposition konstateras att avskaffandet av värnskatten, sex miljarder kronor, inte kommer att minska statens skatteintäkter. Värnskatten straffar utbildning och arbete. Avskaffandet finansierar sig självt.

 

Kristdemokraterna, som i sitt eget partiprogram vill avskaffa värnskatten, går nu ut och ”satsar” pengar som inte finns till angelägna samhällsinsatser.

 

Har naturligtvis inget att göra med att opinionssiffrorna viker, när partiet synas närmare. Populism är inte enbart sverigedemokraternas gren.

Sverigedemokraterna är nu Sveriges näst största parti. När regeringen inbjöd alla partier utom Sverigedemokraterna till samtal om åtgärder mot gängkriminaliteten ökade Sverigedemokraternas väljarstöd med två procentenheter.

 

Det förefaller som om isolerings- och uteslutningstaktiken är måttligt framgångsrik.

 

Varför lär sig inte regeringen med dess stödpartier? Endast den enfaldige upprepar sina misstag.

Efter Svt:s Uppdrag Gransknings rapportering att den grovt kriminelle ”Hassan”, som inledde sin kriminella bana vid tolv års ålder, av socialtjänsten i Stockholm fått två lägenheter och praktikplatser, rasar kritiken.

 

Dömd för fler än 200 brott kan väl vem som helst inse att han måste ha någonstans att ta vägen för att kunna planera brotten. Det är naturligtvis en kommunal uppgift att hjälpa honom.

 

Laglydiga ungdomar, som behöver bostad, göre sig icke besvär. De begår ju inte brott.

Liberalernas nya tolkning av arbetslinjen, sedan man blivit ett stödparti till socialdemokraterna, är att leva på andras arbete.

 

Två miljarder kronor av skattebetalarnas pengar ska användas till att göra det möjligt att inte arbeta. Att undvika arbete är ju miljöpartiets hjärtefråga, och den omfattas nu av liberalerna och centerpartiet.

 

Liberalernas och centerpartiets uppfattning om vad arbetslinjen innebär lämnar en del övrigt att önska. För vanligt folk betyder den nog att arbeta, inte att inte arbeta.