Energidirektörens emeritus tankeförsök

Uddevalla kommun har etablerat ett "kontaktcenter". Spännande kommunal innovation.

 

Center enligt ordboken är en beteckning på en politisk inriktning, en chokladbit tillverkad av Cloetta eller en position i en lagsport. Så vad är då ett kommunalt kontaktcenter?

 

Är det kanske kontaktcentrum som avses?

 

Civilminister Ardalan Shekarabi (S), som tvingades avgå som ordförande för det socialdemokratiska ungdomsförbundet efter att ha fuskat med skattemedel och medlemssiffror, förfasar sig i Svt Aktuellt över att Alliansen inte vill ingå en blocköverskridande uppgörelse på socialdemokraternas villkor.

 

Han förväntar sig att Alliansen skall medverka till att hundratusentals människor ska bli av med sina vårdcentraler och tiotusentals människor med sina jobb. Det bisarra förslaget till förbud mot valfrihet i vård och skola saknar stöd bland medborgarna, men Shekarabi anklagar upprört Alliansen för att fälla det med hjälp av sverigedemokraterna.

 

Socialdemokraterna har dock inga problem med att själva, med stöd av sverigedemokraterna, avskaffa Lex Laval och kasta ut utlänningar för att värna svenska jobb åt svenska arbetare.

 

När socialdemokratin driver igenom beslut med stöd av sverigedemokraterna är det "den svenska modellen". När Alliansen stoppar för Sverige skadliga beslut med hjälp av sverigedemokraterna samarbetar den med rasistiska och främlingsfientliga krafter.

 

Socialdemokraterna har utvecklat flexibla värderingar till en konst.

En suck av lättnad. Socialliberalen Emanuel Macron vinner övertygande det franska presidentvalet. Populisten Marine le Pen, av någon oklar anledning kallad högerpopulist trots att hon har sitt största stöd bland besvikna vänstersympatisörer, förlorar. Europa, EU och Nato andas ut.

 

Efter Brexit och Trump såg det onekligen dystert ut. Nu visar det sig att förnuftet trots allt överlever. I det nederländska valet gick visserligen den främlingsfientliga populisten Wilders fram något men inte alls i den omfattning som befarats. Det viktiga var att regeringen överlevde och att socialdemokraterna imploderade och minskade från 25 till fem procent.

 

 

I Frankrike misslyckades le Pen, trots att republiken genomgår en strukturell kris av format efter år av misskött ekonomi. Glädjande att socialisterna inte ens lyckades ta sig till andra omgången av presidentvalet.

 

I Tyskland vinner Merkel delstatsvalen, vilket inger hopp inför höstens förbundsdagsval. I Storbritannien förefaller labour snart vara utplånat av sin egen suicidalitet.

 

I Sverige talar socialdemokraterna nostalgiskt om "den svenska modellen". Rörande. Månne den överlever 2018 års val?

Förra året firade Sverige 250 år av yttrandefrihet. Ett firande med stolthet.

 

Inför årets bok- och biblioteksmässa har 150 namnkunniga författare, däribland flera ledamöter av Svenska Akademien, och nu senast ett socialdemokratiskt regionråd, bojkottat mässan beroende på att "Fria Tider" ställer ut, respektive krävt att "Fria Tider" skall portförbjudas.

 

Yttrande- och åsiktsfrihet så länge det handlar om rätt åsikter, således. Det var nog inte så det var tänkt från början. "Att tänka fritt är stort men tänka rätt är större", skrev bohusfilosofen Thomas Thorild 1794.

 

En utomordentligt god idé. Naturligtvis beroende på vem som avgör vad som är rätt. Stalin, Hitler, Castro, Chavez eller Sjöstedt? Eller Alf Gillberg, kommunfullmäktiges i Uddevalla ordförande. Vi andra då, vi som har fel?

 

En ännu bättre idé skulle kunna vara att låta åsikter brytas mot varandra och den fria debatten avgöra. Bisarra och motbjudande företeelser som "Fria Tider" bekämpas inte med totalitära medel utan med rättfärdig övertygelse i ett samhälle som befrämjar yttrande- och åsiktsfrihet.

Socialdemokratin har humor. LO:s ordförande vevar på första maj om att en röst på moderaterna innebär en röst på sverigedemokraterna. För några dagar sedan rev socialdemokraterna, kommunisterna och sverigedemokraterna upp Lex Laval. Svenska arbetare först, skränar LO. Påminner om något från USA.

 

Skattehöjningar är socialdemokratins mirakelkur. På första maj sjunger de "båd stat och lagar oss förtrycka, vi under skatter digna ner". Så rätt, men vet de vad de demonstrerar mot?

 

 

"Gör Din plikt, kräv Din rätt" lärde jag mig i mitt socialdemokratiska föräldrahem. Nu kräver socialdemokraterna lottning till de bästa skolorna, kvotering till styrelseposter och mötesplatser där endast människor med "rätt" hudfärg har tillträde. Egna meriter göre sig icke besvär.

 

Hur kunde det bli så? I Nederländerna, Frankrike och Storbritannien har socialdemokratin i det närmaste utplånats. I Sverige kan vi hoppas på Löfven.