Energidirektörens emeritus tankeförsök

Den store

I Prag påminns man om den svenska stormaktstiden. Med husbilen uppställd på en ställplats i en trädgård i Prags norra förorter och med spårvagnen till centrum fem minuter bort, finns alla möjligheter att erinra sig historien. Vi kom, vi såg, vi segrade och vi rövade. Gustaf II Adolf, av Sveriges riksdag tilldelad hederstiteln "Den Store", har satt sina spår.


Läser sommarnumret av tidskriften Fokus. Rikets finansminister har varit framgångsrik. Det är inte utan anledning som lobbyister och journalister kallar Fredrik Reinfeldt för statsminister i Anders Borgs regering.


"Den Store" vill gärna förmedla bilden av vetenskapsmannen på tillfälligt besök i politiken, medan Fokus beskriver en fullblodspolitiker utan vetenskaplig förankring. En fullblodspolitiker som börjar gå på tomgång - ännu ett jobbskatteavdrag. Marginalskatter, arbetsrätten, jobben, näringslivet, försvaret, rättsväsendet? Listan kan göras lång. En chans för de allianspartier som vill något annat än att förvalta ett trött maktinnehav.