Energidirektörens emeritus tankeförsök

Rent hus

Dubbelmonarkin Österrike - Ungerns glansdagar försvann med första världskriget. Nostalgin lever. I Budapest fanns det år 1910 tio kompletta militärmusikkårer, vars musikdirektörer tävlade i att överträffa varandra. Wien var kulturens självklara huvudstad. Man erinras om det, lyssnandes till Johann Strauss d.y. underbara vals "Geschichten aus dem Wienerwald", i husbilen i just Wienerwald.


Nostalgi är förståelig, men nuet kräver engagemang. Tidskriften Fokus analys av regeringen Reinfeldt (egentligen regeringen Borg) i allmänhet och finansminister Borg i synnerhet släpper mig inte. Den cyniska analysen att värdekonservativa ändå inte har något alternativ, att de nya moderaterna därför kan bortse ifrån dem för att i stället bli socialdemokrater light, vinna regeringsmakten och efter några år inte veta vad man skall använda den till, börjar bli besvärande uppenbar.


Värdekonservativa kanske kan få ett alternativ. Här finns överlevnaden för det alliansparti, som länge hängt på fallrepet. Familjepolitiken räcker inte - gör rent hus med de konfessionella och bli ett tydligt värdekonservativt parti. Ett sådant behövs.