Energidirektörens emeritus tankeförsök

Infamt

"Bohusläningen skall vara en lykta för för dem som vilja se sig omkring, oläglig för dem som har något att dölja". Så beskrev Ture Malmgren, Bohusläningens grundare, 1878 tidningens uppgift.

 
"...vi kommer att fortsätta att vinkla, vi kommer att fortsätta att granska makten och ställa etablissemanget till svars...", skriver Ingalill Sundhage, chefredaktör för Bohusläningen.
 
I dagarna har tidningen hängt på Svt Västnytts egenhändigt skapade skandal. Chefen för kommunens it-avdelning har låtit medarbetarna bjudas på julbord med julmust och bowling av en leverantör för "tusentals kronor", vilket det ju blir om ett tjugotal personer deltar till en kostnad av några hundra kronor per person. Rapporteringen antyder något annat - krogbesök för tusentals kronor uppfattas som kostnad per person.
 
Kommunens it-inköp, upphandlade enligt lagen om offentlig upphandling, uppgår till mellan 15 och 20 miljoner per år, skriver Bohusläningen. Personalen på it-avdelningen har inget inflytande över upphandlingen. Bohusläningen anser, av någon anledning, det relevant att framhålla inköpens storlek i sammanhanget.
 
Rapporteringen är lika sann som påståendet att chefredaktören i dag var nykter. Oantastlig i sak, infam i avsikt. För mig, som hängiven tidningsläsare, är morgontidningens förfall förfärande. Saknaden vid dess död kanske inte blir så stor som jag befarat.