Energidirektörens emeritus tankeförsök

Så kan det gå...

Filmsekvensen med "nioåringen", som på polisens uppmaning kvarhölls av en ordningsvakt på Malmö central, föranledde många upprörda kommentarer. Anklagelser om övervåld mot en stackars barn haglade.

 
Polisprofessorn emeritus Leif GW Persson visade i Svt hela händelseförloppet, som det fångats av en övervakningskamera. Efter ett inledande lugnt samtal går "nioåringen", när han tydligen uppfattat polisens instruktion till ordningsvakten att kvarhålla honom, till våldsamt angrepp mot ordningsvakten med bett och försök till skallningar. Ytterligare väktare ansluter och när polisen kommer sätter den handfängsel på "nioåringen".
 
Leif GW Persson konstaterade att ordningsvakterna och polisen agerat helt enligt regelverket och förutspådde att förundersökningen mot ordningsvakten skulle läggas ner. Så har nu skett. Ingen misstanke om brott föreligger.
 
Synd att kommunalrådet Ewy Gahnström (V) och barn- och utbildningsnämndens ordförande Cecilia Sandberg (S) i Uddevalla inte var på plats för att visa ordningsvakterna och polisen hur man skulle möta "nioåringen" med dialog och kramar i stället för fasthållning och handfängsel.
 
Fast, å andra sidan, de bästa bedömningarna av hur akuta situationer skall hanteras görs ju vanligen av de som inte är närvarande.