Energidirektörens emeritus tankeförsök

Hur svårt kan det vara? Att själv, som chef och ledare, leva och göra som man uppmanar andra att göra?

 

Statsråd, generaldirektörer, partiledare, riksdagsledamöter. De förmanar oss. Vi lever i en osannolik tid, med social distansering och isolering. Överheten manar oss att avstå från icke nödvändiga resor. Undvik att besöka köpcentra. Håll er hemma.

 

Det gör de flesta. Men inte överheten. Det gäller ju inte dem. För om vi andra håller oss undan finns ju plats för dem.

 

Sverige har blivit dysfunktionellt. Pandemin är bara toppen på isberget. Äldreomsorgen, skolan, sjukvården, polisen, försvaret, gängkriminaliteten, ungdomsrånen, integrationsfiaskot, migrationshaveriet. Liberalerna har blivit stödpartier till problemens upphov och följder. Listan kan göras längre.

 

Den svenska självgodheten har passerat bäst-före datum.

Paradhatten till uniform modell äldre för armén avskaffades 1934, samtidigt med epåletterna. Vid riksdagens högtidliga öppnande berättas att Gustav V frågade ”Var är min hatt?”.

 

Ryktet förtäljer att kronprinsen, sedemera Gustav VI Adolf, svarade ”Den har pappa avskaffat.”.

 

Kungen lär ha svarat ”Det gällde inte mig.”.

 

Gustav V är uppenbarligen förebilden för statsminister Löfven (S). Pandemirestriktioner gäller inte honom. Så uppträder överheten.

På bostadsrättsföreningens innergård i centrala Uddevalla (privat fastighet som är hemfridszon) har vi nu för andra året i rad blivit bestulna på ett ”träd” med ledlampor. Uppenbarligen inte för att lysa upp någon annans gård, då förövarna bara slet sönder elanslutningen, lämnade transformatorn i eluttaget och fundamentet i gräsmattan och förmodligen slängde bytet i Bäveån.

 

Avsikten kan bara vara att förstöra. Fördärva för andra. De boende ska inte få glädjas åt en fin innergård.

 

Nu tvingas vi att inhägna vår gård. Vi har inte haft något emot att de boende på äldreboendet, vår granne, sommardagar utnyttjat vår gård. Det har varit möjligt att promenera över gården. Tyvärr blir det stopp för detta.

 

Alla vackra ord om öppenhet och tillgänglighet till trots. Nu stänger vi in oss. ”Gated communities” är på väg att bli en nödvändighet även i Sverige. Men han såg inte heller det komma.

Att ha en plan var Jönssonligans signum. Planerna hade varierande framgång och snubblade vid genomförandet.

 

Inför valet 2014 hade Stefan Löfven (S) en plan. Sverige skulle ha Europas lägsta arbetslöshet. Det gick inget vidare. Sprack som de flesta av Sickans planer.

 

Efter regeringens misslyckande med pandemihanteringen, som drabbat våra äldre särskilt hårt, har statsminister Löfven en ny plan. Nu ska Sverige ha världens bästa äldreomsorg.

 

Konungariket Sveriges regering leds av politikens svar på Jönssonligans Charles-Ingvar, ”Sickan”. Löfven (S) har en plan.

 

Vänstern, med regeringen i spetsen (utbildningspartiet L ingår i regeringsunderlaget), hetsar mot friskolorna. Statstelevisionen, nu senast Rapport, hejar på.

 

19 procent av landets elever i förskolan, grundskolan och gymnasiet går i friskolor. Av de totala offentliga kostnaderna på 280 miljarder kronor, gick 50 miljarder till friskolorna.

 

Friskolornas aktieutdelningar uppgick till 0,1 procent, cirka 400 miljoner. 99,9 procent av skattemedlen hamnade i skolsystemet.

 

Problemet är uppenbart. Valfriheten är ett hot. Attraktiva skolor med goda utbildningsresultat hotar jämställdhet och integration. Föräldrarnas fria val av skola till sina barn måste stoppas.

 

Nu ser vi återigen målet för socialdemokratisk utbildningspolitik. I förstamaj-demonstrationerna kan vi förvänta oss klassiska slagord.

 

Ropen skalla - dålig skola åt alla!