Energidirektörens emeritus tankeförsök

Flygskam har lett till tågboom. Sedan många år har jag, som är tågfantast, åkt nattåg till Kiruna för att besöka min mor. Jag gillar tåg. Egen sovkupé med dusch och toa, restaurangvagn och frukost. Förvisso runt 20 timmars resa, men samtidigt tillfälle till kontemplation och läsning.

 

Nu är det slut med tågresandet. I klimatångestens spår följer att staten tilldelat ett norskt företag nattågstrafiken från Stockholm till övre Norrland med påföljd att SJ lägger ner nattågstrafiken från Göteborg.

 

Märkligt. Man måste i dag vara ute i mycket god tid för att få sovkupé på nattåget. Inte lönsamt? Nu får jag inget alternativ. Det finns bara flyget till Kiruna.

Det är svårt för Uddevalla kommuns förvaltningsledning att göra rätt. Sedan chefen för samhällsbyggnadsförvaltningen fick gå på dagen har nu kommundirektören, som har ett förhållande med den sparkade förvaltningschefen, inlett rekryteringen av hennes efterträdare.

 

Lokaltidningen Bohusläningen rapporterar nu att rekryteringsuppdraget tilldelats ett företag, som kommunen saknar ramavtal med, utan upphandling. De rekryteringsföretag, som har upphandlade ramavtal, protesterar.

 

Så småaktigt av de företag som har avtal. Varför ska inte kommundirektören själv få avgöra vem som ska få rekrytera den som ska efterträda hans sambo? Det skulle ju kunna bli helt fel, efter överläggningarna vid frukostbordet.

 

Lokaltidningen Bohusläningen rapporterar om en konflikt mellan barn- och utbildningsförvaltningen och samhällsbyggnadsförvaltningen i Uddevalla. Konflikten handlar om att barn- och utbildningsförvaltningen vägrar att ta merkostnader på 2,8 miljoner kronor från samhällsbyggnadsförvaltningen.

 

”Lösningen” på konflikten blev att kommundirektören, som har ett förhållande med samhällsbyggnadsförvaltningens nu sparkade förvaltningschef, attesterar den faktura som en enig barn- och utbildningsnämnd inte godkänt.

 

Kommunstyrelsens ordförande (UP) konstaterar att kommunens ekonomichef och kommundirektören fattat ett beslut och det får man finna sig i (sic!). Tala om tjänstemannastyre, det vi i majoriteten i valrörelsen påstod vi ville ändra på.

En förvaltningschef i Uddevalla kommun köps ut sedan det blivit uppenbart, till och med för de mest tvivlande, att vederbörande inte klarar sitt jobb. Medarbetarundersökningen på förvaltningen under hösten 2019 visar på utbrett missnöje och konflikter inom förvaltningen, mellan förvaltningarna och ett förödande misstroende från personalen mot förvaltningsledningen.

 

Förvaltningsledningen försökte undkomma kritiken genom att till fackförbundet Vision anmäla den politiska nämnden för ovett och kränkningar. Beskyllningar som vi i nämnden står helt oförstående inför.

 

Sedan uppgörelsen om förvaltningschefens entledigande blivit offentlig beskriver lokaltidningen Bohusläningen avtalet som en konsekvens av att förvaltningschefen kränkts. Att förvaltningschefens fackförbund använder osakliga och ogrundade beskyllningar för att utverka bättre avgångsvillkor föresvävar inte Bohusläningens reporter.

 

I dessa tider av falska nyheter och desinformation behövs kvalitetsjournalistik. Det skulle kunna vara en uppgift för Bohusläningen. Tyvärr klarar den inte det. Rapporteringen är aningslös och osaklig.

 

Kvalitetsjournalistik är nödvändig. Att tro att Bohusläningen kan leverera sådan är tyvärr lika logiskt som att ställa ut gröt till jultomten.

I Svt Agenda rapporterats om en kvinna, tidigare boende i Sverige, som anslöt sig till IS och efter åtta år ”ångrat” sig och inte anser sig ha begått krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten.

 

Det gjorde de andra som anslöt sig, men inte hon.

 

Varför ska Sverige ta hem dem på skattebetalarnas bekostnad? De lever ju i det kalifat de längtade efter. Fortsätt med det. De blir ju martyrer i nästa liv.