Energidirektörens emeritus tankeförsök

Ser tre kandidater till att bli ny partiledare för Liberalerna i Svt Aktuellt.

 

Erik Ullenhag, misslyckad integrationsminister, uttalar ingen uppfattning om januariblåsningen. Mer av det som lett partiet till kollaps.

 

Naymko Sabuni, ifrågasatt integrationsminister då hon sade det som det politiskt korrekta inte ville höra men visade sig vara rätt, är tydlig med att Liberalerna inte är stödparti för socialdemokraterna och måste våga ta tag i de frågor som sänkt Liberalerna.

 

Johan Pehrsson, ekonomiskpolitisk talesperson, gör ett stabilt och eftertänksamt intryck. Fullt tänkbar, men inte i nivå med Sabuni.

 

Måtte partiet upphöra med sitt suicidala beteende.

Valet till EU-parlamentet fångat i strof 77 ur Havamal;

 

Fä dör,
Fränder dö,
Även själv skiljes du hädan,
Men ett vet jag.
Som aldrig dör,
Domen över död partiledning.

Politiken blir allt mer förvirrande. I dagens Svenska Dagbladet läser jag en analys, skriven av Göran Eriksson, SvD:s politiske analytiker, om EU-valet.

 

Liberalerna, Sveriges EU-vänligaste parti, riskerar att bli utan plats i EU-parlamentet. Det skulle, enligt Eriksson, stärka Nyamko Sabunis kandidatur till partiledarposten efter Jan Björklund.

 

Med Sabuni som partiordförande skulle januariblåsningen försvagas och Stefan Löfvens (S) maktbas undergrävas.

 

Slutsatsen är att socialdemokrater kommer att taktikrösta på liberalerna för att liberalerna ska blir kvar i EU-parlamentet och de liberaler som vill ha Sabuni som partiordförande ska rösta på något annat parti.

 

Inte lätt att hänga med i den politiska karusellen. Tur att vi har rösthemlighet i. Sverige.

Om två veckor är det val till europaparlamentet. Opinionsundersökningar visar att liberalerna, Sveriges EU-vänligaste parti, riskerar att hamna under spärren och bli utan platser i EU-parlamentet.

 

Häpnadsväckande beskyllningar om diktatursympatier riktas från Federley (C) mot Skyttedal (KD). Ett riktigt ideologiskt och anständigt haveri. Så lågt har socialdemokraternas stödpartier sänkt sig.

 

Det finns ändå något positivt i denna förfärliga demagogi. Det blir lättare att veta vilka partier man inte kan rösta på.

SAS-piloternas strejk för högre lön och kortare arbetstid är absurd. En av de mest välavlönade chaufförerna med den kortaste arbetstiden på arbetsmarknaden kräver tolv gånger högre lönehöjning än vad industrins arbetare får.

 

Genomsnittslönen för en SAS-pilot är över 90 000 kronor i månaden. Dessutom kräver de att arbeta mindre. En vanlig anställd i Sverige har en årsarbetstid på cirka 220 dagar. SAS-piloterna arbetar 180. Nu kräver de kortare arbetstid.

 

Det finns inget skäl för staten att äga aktier i SAS. Sälj, eller låt piloterna driva bolaget i konkurs. Det finns många flygbolag, de flesta premiumbolag med betydligt bättre service.

 

Vem kommer att sakna de självgoda piloternas SAS? Jobbigt för övrig personal, men marknaden kommer att erbjuda dem jobb i seriösa flygbolag.