Energidirektörens emeritus tankeförsök

Iraks försvarsminister anklagas för brott mot mänskligheten. Han är tydligen svensk medborgare. I Sverige misstänkt för bidragsbrott och hustrumisshandel.

 

Så det kan bli. Vi såg det inte komma. Det är oacceptabelt. Det är inte okej. Statsministerns uttalanden imponerar. Kraftfullt, tydligt. Stöd av centern och liberalerna.

 

Lysande. Och?

Vi måste sluta bo. Flygskam gör att vi inte använder flyget. Köttskam att vi inte äter kött.

Återstår boskam. Betongindustrin släpper ut flerdubbelt mer växthusgaser än flyget. Alltså återstår att sluta bo.

Vad gör vi nu? Bäveån?

Det fanns en tid, för inte allt för länge sedan, då den förhärskande uppfattningen i Sverige var att hårda straff inte löser problemen med kriminaliteten, att data- och kameraövervakning var djupt integritetskränkande och därför inte skulle förekomma, att social misär och elände inte uppstod till följd av invandrares rätt att välja eget boende och att det inte fanns utanförskapsområden.

 

Det var uppenbarligen fel, alltihop. Det gick överstyr och vår självbild av Sverige som mönsterland möts nu av hånskratt.

 

Nu gäller i stället hårdare tag och strängare straff för snart sagt allt, kameraövervakning och avlyssning, avskaffad rätt att välja eget boende och ”nationell särskild händelse” när det gäller insatser i utanförskapsområden.

 

Blir det rätt denna gång? Om tio år ska vi inte ha några utanförskapsområden lovar Liberalerna. Bra så - om det verkligen genomförs nödvändiga åtgärder. Under tiden får väl laglydiga medborgare hålla sig undan från gator och torg.

.

”Ett allvarligt misstag” kallar Kina kulturministerns deltagande vid och utdelande av svenska Pens pris till Gui Minhai. Kommer att försämra relationerna mellan Kina och Sverige, enligt Kinas ambassadör.

 

Kina ogillar Sveriges grundlagar och hotar konungariket om de efterlevs.

 

För några år sedan ivrade lokalpolitiker för att Kina skulle få bygga en djuphamn i Lysekil. I år har två kommunalråd i Uddevalla skrivit en avsiktsförklaring om att kinesiska arméns järnvägsbolag ska bygga en tunnelbana i Uddevalla.

 

Hur skulle det se ut? Kritik mot Kina - stopp för tågtrafik. Kommunalråd ska nog avhålla sig från utrikes- och säkerhetspolitik. Det är inte deras specialgren (dessutom olagligt).

Inför kristdemokratrnas landsting föreslår partistyrelsen att ensamkommande unga, som beviljas uppehållstillstånd, måste kunna försörja sina föräldrar (och far- och morföräldrar) för att dessa ska få uppehållstillstånd i Sverige.

 

Det kan ju förefalla orimligt, som vår lokale kristdemokratiske riksdagsledamot Magnus Jacobsson, framför. Men saken är ju en helt annan.

 

När vi brottas med betydande oförmåga att klara våra omsorgsbehov, när våra pensionärer som arbetat ett helt liv inte självklart får den värdiga äldreomsorg de förtjänat, hur ska vi motivera att de som aldrig bidragit med en krona till välfärden ska försörjas av oss andra?

 

Asylrätt och humanitet är självklarheter. Försörjningsskyldigheten för anhöriginvandring borde också vara det. Det handlar om att prioritera begränsade resurser. Det är en förutsättning för att upprätthålla samhällskontraktet. Annars kommer det att gå riktigt illa.