Energidirektörens emeritus tankeförsök

Klimatångest och flygskam. Det är det som gäller. Hur ska vi kunna leva? Som på 1800-talet kanske; bygemenskap, jordbruk, hästar i stället för bilar och en omvärldsuppfattning byggd på promenadvstånd?

 

En 16-åring, som bryter mot skolplikten, har absurt nog blivit ikon. Hennes svar på Ekots fråga vad hon anser att världsledarna borde göra är ”allt”.

 

En effektiv klimatpolitik formas inte av en tonårings banala åsikter. Tvärtom, den bygger på tilltron till utveckling, inte avveckling (av kärnkraften, till exempel).

 

För övrigt avser hustru och jag att flyga till Venedig för en medelhavskryssning och senare i år till Irland. Vi känner ingen skam för det.

 

Det blir inte trevligt när man talar om att man är liberal politiker. Efter januariblåsningen, där vi ställdes inför att den statsministerkandidat vi arbetat för i valrörelsen dumpades, till förmån för den statsminister vi gick till val på att avsätta, rasar opinionssiffrorna.

 

Inför EU-valet avsätter partiledningen förstanamnet Cecilia Wikström på grund av att hon har styrelseuppdrag i två välrenommerade börsbolag, Beijer och Elekta. Uppdrag som varit väl kända, helt transparenta och gillade av partiet.

 

Efter medial uppmärksamhet avsätts Wikström. I min liberala enfald trodde jag att det var en merit att ha uppdrag och ansvar utanför politikens värld. Att ha referenser i näringslivet borde vara positivt. Men icke.

 

Partiledningen har drabbats av panik. Något större självskadebeteende av ett politiskt parti kan jag inte erinra mig. Det partiet är jag medlem i och förtroendevald för. Är jag stolt?

 

Åthutad att inte uttala mig avstår jag från att svara på min egen fråga.

Nu ömkas IS-krigare. Varför ska Sverige agera i en krigszon? Varför ska Sverige släppa in IS-krigare? Varför ska Sverige hjälpa terrorister att komma tillbaka till Sverige?

 

Varför ska Sverige släppa in terrorister och ge dem möjligheter att fortsätta sin terror? Varför ska vi ge dem möjligheter att mörda fler människor?

 

Att åberopa svensk rättskipning är naivt. Med de beviskrav som svensk lagstiftning kräver kommer få terrorister att fällas.

 

Släpp inte in dem. Låt dem leva i sitt drömkalifat. Inte på svenskt försörjningsstöd.

Jonas Sjöstedts (V) drömland Venezuela har ”problem”. Tre miljoner invånare har flytt. Sjöstedts kompis Maduro skjuter på dem som försöker hjälpa en svältande befolkning.

 

Varje gång Sjöstedts (V) kompisar kommer till makten börjar det med brist på toalettpapper och slutar med total samhällskollaps.

 

Märkligt att socialdemokraterna upphörde med att bekämpa kommunisterna och gjorde dem till sina kompisar. Inte märkligt att de kommunister i vänsterpartiet, som bara för några år sedan lyfte fram Venezuela som föredöme, nu tiger. Som vanligt. Det är inte fel på ideologin, bara dess konsekvenser.

 

Obegripligt att någon röstar på katastrofen vänsterpartiet och att socialdemokraterna vill ha med dem att göra.

”Lågeffektivt bemötande” kallar Hjulsta grundskola utanför Stockholm den metod skolledningen valt för att möta elever som missköter sig. Lågeffekivt är ordet.

 

Elever tar stryptag, sparkar på lärare och hotar att skjuta personal. Huvudskyddsombudet säger till Svenska Dagbladet att ”personalen är rädd och de andra eleverna är rädda för de här eleverna som styr och ställer. Vissa vågar inte gå och äta i matsalen.”

 

Rektorn kopplar inte ihop lågeffektivt bemötande med det ökande våldet och hoten.

 

Endast Sverige svenska rektorer har.