Energidirektörens emeritus tankeförsök

Förtroendet för centerpartiets Annie Lööf rasar och är nu till och med lägre än liberalernas Jan Björklunds. Endast miljöpartiets språkrör har lägre förtroende.

 

PM Nilsson, Dagens industris politiske redaktör, förespråkar att DÖ-andan måste vädras ut.

 

Om Dagens Nyheters och Sydsvenskans välkomnande av DÖ konstaterar han; ”Nu fyra år senare har vi precis samma debatt och det är samma snillrika tidningar som argumenterar för att DÖ ska adlas till ett regeringssamarbete... Emil Källström från C och Mats Persson från L ska bryta sig loss från alliansvännerna som tycker likadant i alla stora ekonomiska frågor. ... Emil Källtröm från C och Mats Persson från L ska därtill avstå från att ganska enkelt avstå från att få igenom mycket stora delar av sin egen ekonomiska politik.”

 

PM Nilsson invänder mot vänsterns påståenden att C och L, genom att stödja M - KD, innebär att ge makt till SD. ”Det är det inte. Däremot får riksdagsmajoriteten genomslag för sin ekonomiska politik, vilket är meningen med en representativ demokrati.”

 

Varför fråga väljarna om svaret inte passar?

Susanna Popova, ledarskribent i Svenska Dagbladet, ger ärkebiskopen en Bibel i julklapp.

 

”Bästa Jackelén
som älskar samhällsscen,
du borde lämna politiken
lyssna till musiken:
När juldagsmorgon glimmar
läs Bibeln några timmar.”

Bortförklaringarna av unga kriminellas ansvar haglar. Kriminologer kritiserar avskaffandet av straffrabatten för unga grovt kriminella. Myndiga unga, som anses kunna rösta i allmänna val, anses av kriminologer inte förstå att man inte får mörda människor.

 

Straffrabatten utnyttjas av den organiserade kriminaliteten, som använder unga för att utföra grova våldsbrott.

 

Att bura in dem kanske inte hjälper mördarna. Men så länge de är inburade kan de inte mörda fler. Ändå något.

Decemberöverenskommelsen 2014 var ett demokratiskt haveri, som allvarligt skadade väljarnas tilltro till rikspolitiken. Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) smet på valnatten. Moderaternas Anna Kinberg Batra fick den otacksamma uppgiften att leda försvaret av Alliansens underkännande av väljarnas val. Det blev i längden omöjligt och hon tvingades bort.

 

I en krönika i Dagens industri den 17 december skriver hon; ”Den viktigaste lärdomen från den där julen för fyra år sedan är att partiernas agerande, trots goda intentioner, skadade förtroendet för politiken. Att försöka förhandla bort valresultatet eller kortsluta systemet straffade sig i form av förlorad tillit.”.

 

Den insikten har ännu inte nått några av hennes allianskollegor från den tiden.

Sverige är ett av världens mest jämställda länder. Jämställdhet åstadkommes bland annat med åtgärder i den ekonomiska politiken (rut-avdragen, till exempel) och rättsväsendet (säkra gator, torg och andra offentliga platser).

 

Det finns givetvis mer att göra. Det görs inte med hundra byråkrater i en jämställdhetsmyndighet, som delar ut bidrag till allehanda bisarra verksamheter.

 

Beslutet att lägga ner Jämställdhetsmyndigheten välkomnas. Skattemedel ska inte användas till stolligheter.